moved

papuashu.blogspot.com

Domnesti, Ilfov. La cules via.

18:35

Culesul viei in Ilfov nu mai este traditia de acum cativa ani atunci cand in septembrie vedeai pe ulita bastinasii cu oale, galeti, lighiane, carute mergand la via din tzarna zile de-a randul.
Periferia Bucurestilor s-a extins aproape de primele comune sub forma de constructii noi ale vilelor, fabricilor. Partea buna este ca aceste fabrici construite au deschis cai de lucru pentru localnici. Pe de alta parte s-au construit mii de vile in ultimii ani preturile la pamanturi crescant peste suta la suta.
Casele ridicate inte anii 60-70 sunt majoritare, iar degradarea a inceput sa isi faca aparitia. Desigur, banii pentru a construi una noua sau a o reconditiona pe cea existenta sunt foarte greu de obtinut in cazul majoritatii, asadar multi au recurs la a vinde pamanturile ce le detin de pe vremea lui Ceausescosvich. Pe aceste pamanturi au fost construite vile, case noi, iar viile, recoltele...etc au disparut. In gradina casei, un Ha pe camp, mai sunt putin cei ce detin cate o particica de vie pe undeva.
Culesul ei nu mai este o treaba de lunga durata si sa necesite multa mana de lucru. Pur si simplu a devenit o ocazie ca membrii familiei sa se adune pentru a o culege, pentru a mai glumi, povesti si barfi, pentru o activitate comuna. Este placut, dar si un pic obositor.

Inceputurile vinului de Domnesti

1.

2.

3.

4.

5.