moved

papuashu.blogspot.com

Amintiri de vacanta - litoralul romanesc

20:51


S-a terminat vacanta. Urmeaza olimpiadele de toamna la facultate, dar gandul asta e departe de a-mi face griji in fata a cata nesimtire am vazut in vacanta.
Incep sa ma obisnuiesc cu cocalarii care ma obliga sa le ascult toate dejectiile din telefoane, asta pentru ca nimeni nu i-a calcat pe cap ci dimpotriva s-a urlat sa dea mai tare, incep sa ma obisnuisc cu oameni intre doua varste mai prost crescuti decat un copil de 10 ani care s-a lasat de scoala, incep sa ma obisnuiesc cu multe rahaturi ce ma deranjeaza zi de zi.
Dar atunci cand vacanta imi este deranjata de tzaranul care si-a tarat familia cu odrasle pe litoral si cu orice pret el trebuie sa se simta bine, indiferent ca in urma lui se lasa cu injuraturi si mizerie..etc , atunci lucrurile incep sa se schimbe.
La mare. Ajung si acolo. Anul acesta am optat sa stau in 2 mai, de unde in fiecare zi am mers in alta parte, nefiind genul care sa tarasca acelasi prosop la aceeasi plaja an de an in acelasi concediu intr-o viata la fel de monotona si fara pretentii. Vroiam liniste si in Romania nu am gasit-o. Nu sunt de acord cu cei ce merg in alte tari generalizand ca acolo este raiul pe pamant, atat timp cat nu si-au miscat fundul in 30 de ani sa vada nici macar 5% din ce ofera tara noastra. Dintr-un punct de vedere este real ca in alte parti totul difera, dar se rezuma STRICT la o anume parte despre care voi vorbi mai incolo.

2 mai: merg cu fata pe plaja, primul impact: o plaja jegoasa plina de alge proaspete si putrezite, un miros pe masura. Daca greblam cu degetele de la mana nisipul ramaneam in palma cu cel putin 3 mucuri de tigara. Preturile acceptabile, mancarea calitativ ...buna in terasele de pe malul marii. Dupa ce am curatat locul unde urma sa punem prosopul, ne asezam, crema cu protectie alea alea. Cand de langa noi o familie de moldoveni (vezi figura 2)(familie in care "doamnele" erau la sanii goi - privelishte obscura, iar tatii trageau la beri si seminte de rupeau) incepuse sa etaleze telefoane, care mai decare, cu muzica foarte variata. Nimeni nu le-a zis nimic, ei se simteau bine, putea sa plece nisipul de sub ei, voia buna tot acolo era. Barbatii mergeau sa aprovizioneze cu bere la pahare de plastic, acestea fiind aruncate in spatele lor pe nisip, la numai 3 m de coshul de gunoi. Mucurile de tigara nu mai vorbesc. Asa ceva nu vedeai in 2 mai pana acum 2 ani, cel putin nu la o privire in ansamblu. Apa murdara, am tras o baie si am plecat.

Vama veche: O statiune de 2 lei, plina cu descreierati, wanna-be punk/metal, o mizerie cumplita, nu intru in detalii, poate va aflati la masa. Nu am sa comentez nimic aici, doar sa specific ca merg in Vama de cand trebuia sa mergi pe jos pana in 2 mai ca sa cumperi in pepene. Care mai cauta ceva la acel loc si pretinde ca se simte bine, tin sa-i aduc aminte ca nu mai e la moda si sa se maturizeze. Aici nu mai este nimic subiectiv de discutat, vorbim numai pe ce intalnesti acolo. Daca vreti sa mai salvati Vama Veche, NU mai mergeti in ea!

Mangalia Spre surprinderea mea, acolo am gasit liniste. Loc la senzloanje, la umbrica, chiar daca se platea 5 lei pe zi, la noi nu a venit nimeni. A fost o zi intreaga de plaja si relaxare. Am plecat foarte multumit. Desi si acolo erau niste vaci care mi-au stricat pranzul aratandu-mi faloane ce lasau dare in nisip, totul a fost ok. Atunci am constat pentru a zecea oara cum oamenii prost crescuti pun o deficienta de bun simt in spatele lipsei de dezinhibitie, dar atat timp cat va fi cineva sa le aduca aminte ca aprozarul din sangele lor nu minte atunci va exista un echilibru. Nu m-a surprins sa vad ca ce natzie si parte a tzarii sunt, asta e, dupa mine arestam asa proaste si le legam pe post de gemanduri.

Topless faci atat timp cat arati decent si daca observi o oarecare atmosfera de respingere/scarba in jur te duci dracului si pui ceva pe tine. Va puteti imagina ca mai si jucau volei :D

Mamaia Un loc de la care am primit ce ma asteptam. Plaja curata, civilizatie (mai mare ca in alte parti), dar preturi foarte mari. Vrei umbra, sezlong...15-20 lei, suc - 5 lei..etc lista continua. Dar si aici m-am simtit bine, in timpul saptamanii nu a fost foarte aglomerat, apa curata, patrule permanente ale salvamarilor.

Intr-una din zile am luat microbuzul de Varna (Bulgaria) si am dat o fuga pana acolo). Orashul arata ca un Bucuresti al anilor 2000, nu prea bine, o arhitectura cu foarte multe influente orientale, dar ceva mai in urma ca noi ca curatenie, transport in comun..etc. Plaja in schimb m-a convins de vizita noastra acolo. Bulgarii au realizat unde pot pune accent si profita pentru a face turism si a creste capitalul orashului si se vede. Diferenta intre plaja din 2 mai si cea din Varna (poate compartia nu este foarte potrivita, dar pana la urma in 2 mai e mai plin) este de la cer la pamant. Ce este drept de la 30 de km dupa iesirea din Romania, coborand pe linia marii, carstul mediteraneean incepe sa isi faca aparitia, iar majoritatea iesirilor la mare sunt in golfuri mai mici sau mai mari. Automat si nisipul mai de calitate isi face aparitia, culoarea marii este mai contrastanta si nuantele de albastru domina valurile. La intrarea pe plaja in Varna am coplesit de o ordine, curatenie si liniste tipatoare. Cosuri de gunoi peste tot, oameni nu deosebiti aveau grija ca copiii sa nu deranjeze prosopul, linistea altor turisti. Si acolo am vazut depravati care au venit cu lada frigorifica de enjde lintri volum plina de bere pe plaja. Cum au intrat, au lasat vocea mai jos, si-au baut berile in liniste, mai intorceau capul dupa bunaciuni, dar nu deranjau pe nimeni. Totul foarte civilizat. Oameni ce au grija sa te simti bine si sa revii. Pe plaja erau cateva Lounge-bar-uri ce te faceau sa te gandesti la viitoarea viata cand iti vei putea permite sa intri si tu intr-unul. Deloc corect, am cumparat de acolo 2 beri cu 3 leva (1 leva e aprox 1,7 ron). Totul cu bun simt. Cand m-am intors in Romania am reconstatat cum stie romanul sa fie primitor, sa te faca sa revii, sa aiba niste preturi/conditii decente...asa ca la anul daca nu voi merge in alta parte de litoral romanesc (de la Navodari in jos) clar voi merge in Bulgaria. Pretul microbuzului Constanta-Mangalia-Dobrich-Varna este de 40 ron tur/retur. Un pachet de tzigari bune locale este de 2,2 leva, o bere kamenitza 1 leva shi ceva, macarea aproape de 2 ori mai ieftina, deci banii sunt departe de a-mi creea griji comparativ cu Romania unde multe familii continua sa mearga la cort, sau un numar mic de zile la gazda.
Ori sti sa iti cauti locul unde te poti relaxa si sa nu te usture la buzunar ori..te lasi urmat de doctrina nationalista indrumata de spiritul de turma care domina atmosfera romaneasca.
Acestea fiind spuse in cuvinte va invit sa aruncati o privire si pe fotografiile color si cele din Bulgaria: http://papuashu.evolink.ro - places.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Upstairs

00:40

Almost there..

Imagine

11:03

In-public

Sunflower

13:52

Mike Thomas

12:09

Dupa ce vizitez cu Toma manastirea Pissiota din Crivina, ne dam seama ca pana la tren mai avem de asteptat 1h. Asa ca ne-am apucat sa fotografiem campul la apus si pe noi sarind de fericire. O stare de bine si liniste. Un spirit ce ne urmeaza mereu.
Sau despre cum sa te simti liber mereu.

On my mind

00:08

Autoportrait

Stowaway

19:58

Transit
Business class in picioare ca oltenii lu' tata dormeau pe 2 banci. Mai lipsea ca trenul sa ruleze pe partea stanga la intrarea pe planeta Oltenia, din fericire a ramas pe dreapta.
1.

2.

3.